Om vinproducenten
Av Tysklands tretton vinregioner är Mosel det mest karaktärsfulla och kändaste. Här hittar ni
vår producent Weingut Walter. Med sina extremt branta vingårdar och sin speciella jordmån
är vinerna svåra att kopiera. Det som präglar området är floden med samma namn. I
Frankrike, där den börjar kallas den för Moselle och slingrar sig majestätiskt fram i 26 mil för
att till slut mynna ut i floden Rhen. Mosel är en region med sex distrikt som är indelade i tre
områden. Nedre Mosel, Mittelmosel och Obermosel (även kallat Terrassen-Mosel) För att
lyckas odla vin på den här breddgraden är man helt beroende av Mosel floden vars enorma
vattenmassa värmer upp och tempererar närliggande vingårdar. De branta sluttningarna
(upp till 68 graders lutning!) bidrar med maximal solexponering och den mörka skiffern som
värms upp under dagen håller värmen kvar i vingården under svala nätter. Allt detta i
kombination av en duktig vinmakare ger fantastiska viner! Fjäderlätta med bitande syra, stor
koncentration i frukten och tydlig mineralitet.
Familjen Walter odlat Riesling på de branta sluttningarna i Bremm i Terrassen-Mosel ända
sedan 1568. Med sina 7,5 ha producerar man 70,000 flaskor om året. Vingårdarna är runt 45
år gamla och rankorna är uppfostrade på grå och blå skiffer. Kvaliteten på vinet styrs helt av
vingården och naturen säger Gerrit. Respektfull interaktion med miljön, biologisk mångfald och så lite påverkan som möjligt är ledorden. Vi ser till att ge naturen utrymme och de bästa
förutsättningarna för att producera de bästa vindruvorna. Naturen belönar oss med friska
jordar och vitala vinstockar med djupa rötter säger Gerrit. Man jobbar enbart med naturlig
jäst och vinerna tar lång tid på sig att bli klara. Lång tid på jästfällningen ger viner med större
djup och personlighet anser man.